COVID-19 (CORONAVIRUS)

Oslobođenje od podmirenja poreznih obveza – poziv PU poduzetnicima (26.06.2020)

Objavio 1. Srpanj 2020.Srpanj 3rd, 2020Nema komentara

Porezna uprava objavila je 25. lipnja 2020. godine poziv poduzetnicima vezan uz oslobođenje poreznih davanja uzrokovan padom prihoda uslijed pandemije COVID-19.

Podsjećamo, oslobođenje poreznih davanja osigurano je poduzetnicima koji su ostvarili pad prihoda veći od 50% u razdoblju od 20. ožujka – 20. lipnja 2020. godine, pri čemu:

  • poduzetnici koji su 2019. godini ostvarili vrijednost isporuka roba i usluga u iznosu manjem od 7,5 mil. HRK imaju mogućnost oprosta poreznih davanja u ukupnom iznosu, dok
  • poduzetnici koji su u 2019. godini ostvarili vrijednost isporuka robe i usluga većem od 7,5 mil. HRK imaju mogućnost oprosta poreznih davanja sukladno postotku pada prihoda u usporednom razdoblju.

Oslobođenje od poreznih davanja je moguće za porezne obveze koje dospijevaju u razdoblju od 01.04.-20.06.2020. godine, a navedeno ne uključuje porez na dodanu vrijednost, carine i trošarine, doprinos za MIO II stup (kapitalizirana individualna štednja), naknade i davanja na igre na sreću, porez i prirez utvrđen na konačne dohotke. U konačnici, ovo se oslobođenje prvenstveno odnosi na doprinose, porez i prirez vezan uz isplatu dohotka (i to onog dijela koji nije sufinanciran potporama za očuvanje radnih mjesta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje).

Budući da je iznos pada prihoda od najmanje 50% potrebno i dokazati, kod dijela poduzetnika (a to se odnosi prvenstveno na granične poduzetnike), Porezne uprava ne raspolaže podacima na bazi kojih može jednoznačno potvrditi pad prihoda.  Zbog toga je Porezna uprava uputila javni poziv korisnicima mjere za dostavom podataka, koji je dostupan na sljedećem linku: https://www.porezna-uprava.hr/Stranice/Vijest.aspx?NewsID=2945&List=Vijesti.

Porezna uprava u ovoj objavi navodi da podatke kojima raspolaže su isključivo podaci iz prijava PDV-a o visini isporuka robe i usluge, odnosno podacima iz fiskalizacije za one poduzetnike koji su obveznici fiskalizacije. No, niti jedna od ove dvije kategorije nije dokaz visine ostvarenih prihoda u promatranom razdoblju u odnosu na identično usporedno razdoblje prethodne godine. Stoga, ukoliko ste ostvarili pad prihoda veći od 50%, ali iz obrazaca PDV-a za travanj, svibanj i lipanj, navedeno nije razvidno, neophodno je dostaviti obrazloženje nadležnoj ispostavi Porezne uprave vezano uz ostvarenje pad prihoda. Ovo obrazloženje neophodno je dostaviti do 20. srpnja 2020. godine.

Ukoliko imate dodatna pitanja pozivamo Vas da nam se obratite putem maila.