Baza znanja

Novi zakon o zaštiti potrošača

Objavio 16. Svibanj 2022.Nema komentara

Dana 28.05.2022. godine stupa na snagu novi Zakon o zaštiti potrošača (NN 19/22).

Ključna novina je isticanje cijena u maloprodaji tijekom najavljivanja i provedbe posebnih oblika prodaje, dok odredbe koje se odnose na isticanje cijena su u cijelosti ostale identične – odnosno, i nadalje se zahtjeva isticanje maloprodajne cijene u obliku konačne cijene za potrošača, te isticanje cijene za jedinicu mjere (npr. za kg, l, m i sl.).

Pri tome je dopušteno pored cijena istaknutih u hrvatskim kunama, istaknuti cijene i u nekim drugim valutama. Temeljem usvojenih odredbi Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, podsjećamo da će biti neophodno (vrlo vjerojatno) počevši od 05. rujna 2022. godine zaključno sa 31. prosinca 2023. godine isticati cijene u obje valuta (i HRK i EUR).

U pogledu posebnih oblika prodaje, odnosno prodaji proizvoda po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, usvojene su odgovarajuće odredbe iz Direktive EU 2019/2161. Od trgovaca se zahtijeva da tijekom trajanja posebnog oblika prodaje su u obvezi istaknuti sniženu cijenu koju se primjenjuje tijekom trajanja posebnog oblika prodaje i najnižu cijenu koju su primjenjivali za isti proizvod tijekom razdoblja od 30 dana prije provedbe posebnog oblika prodaje. 

Ovo pravilo se primjenjuje i na oglašavanje robe (prodaju tijekom sezonskog sniženja ili rasprodaje, akcijske prodaje, prodaje proizvoda s greškom i sl.), bez obzira na način oglašavanja (u poslovnim prostorima trgova ili na daljinu). Tijekom trajanja posebnog oblika prodaje usluge unutar poslovnih prostorija trgovac je obvezan istaknuti cijenu koju primjenjuje tijekom trajanja posebnog oblika prodaje i najnižu cijenu koju je trgovac primjenjivao za istu uslugu tijekom razdoblja od 30 dana prije provedbe posebnog oblika prodaje. To se pravilo ne primjenjuje na oglašavanje usluga niti na ugovore sklopljene izvan poslovnih prostorija i ugovore sklopljene na daljinu.