COVID-19 (CORONAVIRUS)

Porezni tretman troškova prijevoza djelatnika u situaciji posebnih okolnosti (26.03.2020.)

Objavio 26. Ožujak 2020.Nema komentara

Porezna Uprava je dana 24.03.2020. godine izdala mišljenje vezano uz porezni tretman troškova prijevoza sa posla na posao uzevši u obzir obustavu javnog prometa i ograničavanja linijskog prometa počevši od 22.03.2020. godine.
Temeljem ovog mišljenja, za vrijeme trajanja ovih posebnih okolnosti radnicima se može nadoknaditi neoporezivo sljedeći iznosi troškova prijevoza:

  • u visini stvarno plaćenih troškova taksi prijevoza, ali za navedeno mora postojati vjerodostojne isprave (račun od taksiste);
  • u visini od 2,00 kn/km ukoliko radnik na posao i s posla putuje vlastitim privatnim automobilom. Za navedeno je potrebno napraviti specifikaciju.

Navedene naknade se mogu isplatiti povrh neoporezive naknade troškova javnog prijevoza do visine troškova prijevozne karte. Dakle, može se isplatiti iznimno za vrijeme trajanja ovih posebnih okolnosti i neoporeziva naknada za prijevoz i naknada ili u visini troškova taksi prijevoza ili 2 kn/km kao nadoknada za korištenje vlastitog automobila.

Cjeloviti tekst mišljenja dostupan je putem sljedećeg linka: https://www.porezna-uprava.hr/Stranice/Vijest.aspx?NewsID=2882&List=Vijesti

Za sva pitanja i objašnjenja stojimo na raspolaganju na [email protected]