COVID-19 (CORONAVIRUS)

Neoporezive potpore zbog oštećenja uzrokovanih elementarnom nepogodom (06.04.2020.)

Objavio 6. Travanj 2020.Nema komentara

Potresi prošlu nedjelju u Zagrebu ostavili su nažalost i dio djelatnika naših klijenata bez krova nad glavom. Zbog toga se je postavilo pitanje da li odredbe iz Zakona o porezu na dohodak i Pravilnika o porezu na dohodak, koji definiraju da se neoporezivom isplatom smatraju potpore koju poslodavci isplaćuju svojim djelatnicima pod uvjetima da:

  1. se radi o prirodnoj katastrofi koju je prograsila Vlada Republike Hrvatske, te
  2. se radi o naknadi koja je omogućena svim radnicima koji su pretrpili štetu.

Nažalost, budući da je samo Grad Zagreb proglasio elementarnu nepogodu, a ne Vlada Republike Hrvatske, u slučaju da se odlučite isplatiti neki oblik potpore svojim djelatnicima, navedeno će se tretirati kao dohodak od nesamostalnog rada (plaća).
Nadamo se da će Ministarstvo financija uvidjeti da u slučaju gdje je najveći dio Ilice i Frankopanske ulice, žila kucavica Grada Zagreba, omeđen i u postupku sanacije (a da ne govorimo o drugim ulicama i naseljima koji su stradali i gore), ipak omogućiti da poslodavci koji su u poziciji da omoguće svojim djelatnicima pomoć u sanaciji stambenih prostora, to isplate neoporezivo.

UPDATE:

Porezna uprava očitovala se je o navedenom problemu putem mišljenja, kojim navodi da se naknade koju će poslodavci isplaćivati svojim zaposlenicima za sanaciju potresa smatra neoporezivim primitkom ukoliko se u skladu sa odredbama čl. 4. st. 4. Pravilnika o porezu na dohodak koji uvjetuje da je potpora omogućena svim radnicima koji su pretrpjeli štetu. Link na mišljenje Porezne uprave: https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19695

Za sva pitanja i objašnjenja stojimo na raspolaganju na [email protected]